Tårtkalas

Idag har det varit en festlig dag på praktiken. Jag fick nämligen uppdraget att göra tårtor som hela företaget skulle festa på senare på dagen i en liten mini "personalfest". Eftersom det är så många som är allergiska mot båda gluten och laktos bestämde jag att göra budapestrullar. Det är roligt och enkelt att göra!
 
Först började jag med att göra själva marängen. (Recept kommer snart kompletteras).
 
Jag fick göra nötmarängen i två omgångar. Första gången spritsade jag på ett sätt, och andra gången fick jag lite tips och började spritsa på ett annat sätt. De tårtorna jag gjorde andra gången blev betydligt bättre. Det handlade om mönstret man gjorde när man spritsar, det blir lättare att rulla sen om man spritsar diagonalt istället för "raka" linjer. Jag skall försöka förklara. När nötmarängen är färdig, ta en slickepott och fyll en spritspåse(man kan ha en tyll om man vill). Det är lättast att först börja med att markera hur stor och bred man vill ha tårtan. Så börja med att spritsa ut en "ram" av marängen som en rektangel på bakplåtspappret. Sen, istället för att fylla raden med rak linjer, så kan du börja i ena hörnet och gå diagonalt till motsatta hörnet. Detta gör att det kommer bli mycket lättare att rulla ihop marängen utan att den går sönder. 
 
Sedan, efter att nötmarängbottnarna är färdiggräddade (170 grader varmluft i 15 min) och avsvalnade är det bara att köra igång att fylla och rulla. 
 
Så, steg 1. På med grädde (jag använde laktosfritt). Här ska man tänka på att inte ha för mycket grädde närmast långsidorna, det hjälper till sen när du skall rulla, så att det inte läcker ut en massa. Men, innan du rullar kan du välja att fylla med något gott. Det mest klassiska är inlagda mandarinklyftor, men du kan också ta hallon, eller något annat bärliknande. 
 
Sen är det bara att rulla och TADAA, där har du en budapestrulle. Det är bara utsidan som måste finas till. 
 
1, Sikta över florsocker.
2. Smält lite choklad och strimmla över. Jag tycker att det blir allra snyggast om man rör handen snabbt när man strimllar choklad.
3. Varva mandariner/hallon/etc med grädde, så som du kan se på bilderna sen. 
 
Inte så svårt, eller hur? Och både gluten och lakosfritt.
 
 
 
Senaste nytt på praktiken, Tårtor | bakning, budapest, glutenfritt, gott, laktosfritt, sött, tårta, tårtkalas | |
Upp