Petit choux utmaning

Ute på Vann är allting som vanligt, det rullar på och alla har glada miner. Det är en kul arbetsplats där man får göra mycket olika grejer. Det är nog därför jag trivs där så bra, det känns precis som en skola och det man gör säljs. Det är "på riktigt" liksom. Idag fick jag i uppgift att göra petit choux`er. Jag har gjort det en gång innan, och då åt jag liite för mycket, så har aldrig varit sugen på det igen. Jag hade också för mig att det var ganska svårt, så jag använde köks-datorn och letade upp en sida med flera tips och trix för att lyckas med den pefekta petit choux. Jag länkar här nedan: http://www.malinrandeniye.com/2014/04/22/petit-choux-skola-21470335

Första steget är att koka upp vatten och smör. Det är nog det lättaste momentet. Sen, medan kastrullen fortfarande är på plattan, skall allt mjöl ner i kastrullen. Jag hade en träslev nära till hands och rörde. Och här snackar jag inte om någon zombie-rörning som man gör med halvsovsndes, utan här gäller det att ta i och röra om fort fort. Degen skall gå ihop och kommer ha en väldigt annorlunda konsistens- typ som trolldeg om ni någonsin stött på det. Degen är klar då den släpper helt från botten. Då tar man genast av kastrullen från plattan och fortsätter röra tills värmen sjunker litegrann. Sedan kommer sista steget, och då skall äggen ner, här gäller det också att röra fort och bestämt, för degen och äggen samarbetar inte i början.
Jag tog lite bilder medan jag jobbade, tänkte att det kunde vara kul att se. 
Jag spritsade ut smeten med jämna mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
 
Nu var det bara att sjussa in i ugnen, och man får ABSOLUT inte öppna ungnen innan de är klara. då blir de platta och inte alls speciellt goda.
 
Petit choux'erna skulle användas till "två fikat" och behövde en fyllning. Jag hittade en passion och citroncurd i kylen, som jag blandade med ganska hårt vispad grädde. Spritsade i det igen ihåliga bakverken, men kände att det inte blev bra alls. Samma tyckte Frasse, min handledare. Fyllningen blev allt för running och det såg inte det minsta festligt ut. Man måste ju tänka så också, att även om det är sjukt gott så behöver det se gott ut också. "Man äter med ögat också" som man säger. Jag skrapade då ner all fyllning i bunken och blandade i lite färdig konditori-vaniljkräm till konsistensen blev spritsbar. Då blev dem mycket bättre! Och lite florsocker på det - så var bakelsen fullständig.
 
Tack och hej för mig!




Senaste nytt på praktiken | bageri, bakning, gott, konditori, litet, petitchoux, praktik, sött | |
Upp