Chokladbiskvier

Chokladbiskvier är nog det bästa som finns i bakväg, jag är alltid sugen på det och det är så gott. Så att göra chokladbiskvier till ett bröllop nu i helgen var LÄTT det bästa ”uppdraget” jag kunde få. Jag menar... man måste ju provsmaka så man vet att det går att äta. 

Bottnarna bakade jag på äkta smör, det gör väldigt mycket för smaken och för färgen - till skillnad från margarin. >>>>>Recept kommer snart <<<<<

Medan bottnarna gräddades alldeles gyllenbruna och underbara i ugnen satte jag igång med att temperera choklad. Temperera choklad är något jag gör nästan varje dag på praktiken. Så eftersom det är ett ganska klurigt moment och har stor del i kursen tänkte jag göra ett lite större inlägg om just choklad och hur jag har lärt mig att temperera och hantera det. Så håll utkik!

När bottnarna var färdiggräddade, drog jag ut vagnen från ugnen och lät bottnarna svalna i rumstemperatur. 

Samtidigt som bottnarna svalnade blandade jag ihop en mandelsmörkräm. Jag gjorde smörkrämen på äkta smör, florsocker och vaniljsocker och blandade sedan i lite rostade mandelflingor och kakao. Det är viktigt att vispa ordentligt så den blir riktigt luftig och fin.

När smörkrämen var färdigvispad och bottnarna avsvalnande kommer vi till nästa moment, nämligen att få på krämen på biskvibottnarna. Det kan man göra på olika sätt. Antingen kan man ha två skedar och klicka på krämen, och sedan forma fint och slätt. Den varianten brukar jag alltid använda mig av när jag gör chokladbiskvier hemma.

Så jag började på samma sätt, men insåg snabbt att det gick alldeles för långsamt. Så jag fyllde i en spritspåse med smörkrämen och spritsade på bottnarna, på det sättet sparade jag massor av tid. Just detta, att jobba effektivt, är en sak som man har stor nytta av när man jobbar i storkök. Jag har börjat komma in i det ”tänket”, vilket känns bra.

När biskvierna sedan stod på kylning så värmde jag på chokladen en sista gång. När chokladen sedan var färdigtemperad och biskvierna lagom kalla var det dags för ”chokladdoppningen”. Det är viktigt att biskvierna inte är för kalla, för då kan kylan feltemperera chokladen och den kan börja svettas, den får inte heller vara för varm, för då smälter den nästan i den ljumna chokladen, och då blir inte resultatet lika bra. Så det gäller att ha lite känsla, och känna när det är lagom helt enkelt. Just känslan är något som min handledare tycker är väldigt viktigt, så det är något att jobba upp!

Här kommer lite bilder från idag:

 
Litet och sött, Senaste nytt på praktiken | bakelse, baknig, choklad, chokladbiskvier, gott, praktik, vann | |
Upp