Wienerbrödstokig!
Jajemän, tiden går fort och nu är ennu en vecka på Vann gjord. Idag, Onsdag, har varit en bra dag. För idag har vi gjort wiernerbröd. Det här är något jag sett fram emot länge. "Wiener margarinet", som är specialtillverkat för wienerbröd, har nämligen stått i kylen och "retat" mig hela veckan. Så idag fick jag äntligen lära mig att göra wienerbröd! Det var väldigt kul och faktiskt inte alls sådär trixigt som jag hade föreställt mig.
Jag började med att göra själva degen, med:
6 dl äggula
7,5 dl vatten
125 g socker
15 g salt
125 g margarin
125 g jäst
och cirka 2250 g vetemjöl
Jag fick snabbt lära mig att det är degen som är det viktigaste. Om den inte arbetas tillräckligt länge kan allting bli fel. Man vet att degen är klar då den får lite glans, och att den är elastisk. Man skall kunna dra ut degen långt utan att glutentrådarna släpper.
Sen är det bara att börja kavla ut degen och lägga på wienermargarinet och slå in degen runt om som ett paket. Degen skall helt täcka margarinet.
Jag började med att göra själva degen, med:
6 dl äggula
7,5 dl vatten
125 g socker
15 g salt
125 g margarin
125 g jäst
och cirka 2250 g vetemjöl
Jag fick snabbt lära mig att det är degen som är det viktigaste. Om den inte arbetas tillräckligt länge kan allting bli fel. Man vet att degen är klar då den får lite glans, och att den är elastisk. Man skall kunna dra ut degen långt utan att glutentrådarna släpper.
Sen är det bara att börja kavla ut degen och lägga på wienermargarinet och slå in degen runt om som ett paket. Degen skall helt täcka margarinet.

Kavla sen ut degen med margarinet inom sig till en tjocklek på ungefär 1,5 cm.

Nu är det meningen att man skall vika degen flera gånger och kavla som bara den. Varför gör man det? Jo, så att wienerbrödet skall kunna få dess berömda "lager" och bli sådär härligt luftigt och frasigt.
Första vikningen.

Andra vikningen.

Tips! När du kavlar - mjöla noga! Annars fastnar det så lätt och margarinet kan "läcka" igenom. Dock är det bra att tänka på att om det blir för mycket mjöl när man viker kan degen bli torr. Så ha en borste nära till hands så att du lätt kan sopa bort det om det behövs.

Vi repeterade samma sak en gång till, lät vila emellan och upprepade ytterligare en gång till. Sedan delade vi upp degen i fyra bitar, plastade och lät jäsa i kylen i ca. 30 min.

Efter att degen jäst tog vi ut en i taget och kavlade ut och delade upp i olika bitar för att göra olika sorters wienerbröd.






Efter en lång, svettig och ytterst mjölig dag, med nästan 500 wienerbröd i frysen, slog vi oss ner i matsalen med nöjda miner och tryckte i oss varsitt, aldelles varmt, wienerbröd.
